• Housing Excellence Partnering Scheme of the Year 2012
  • LABC Built in Quality Awards Finalists 2012
  • Housing Excellence Regeneration Scheme of the Year 2011
  • CIOB Construction Manager of the Year Finalist 2012
  • ROSPA 2012 Silver Award Winner
  • CAESER Scores Cruden 92% for Developing Work Force Skills
  • Leaders in Diversity Accredited
  • Reducing our carbon footprint by 5% annually
  • Investor in People Accredited Silver Status Company
  • Winner 2012 Constructing Excellence Awards - Leadership & People Development
  • Health and Safety OHSAS 18001:2007 Accredited
  • Environmental ISO 14001:2004 Accredited
  • Quality Assurance ISO 9001:2008 Accredited
  • Safe Contractor Approved
  • Positive About Disabled People Accredited Organisation
  • 70m Group Turnover in 2012
  • CSCS Platinum Status - over 90% of our staff are registered
  • Supporting Apprenticeships and Training
  • 260 skilled and qualified construction professionals employed
  • Dedicated staff volunteering scheme - Escalate in the Community
  • Winner 2012 Salford Business Awards - Community Award
Thursday 21st February 2013

Stockton Heath Primary School, Warrington


Stockton Heath Primary School, Warrington PictureStockton Heath Primary School, Warrington PictureStockton Heath Primary School, Warrington Picture

This £4.2m projects for Warrington Borough Council and Stockton Heath Primary School is a replacement 2 form entry Primary School for 420 pupils being constructed within the site boundaries of the existing school.

An additional 26 places are provided in a new nursery which for the first time on this site is contained within the main school building – safe and more secure.

For this design & build project, Cruden selected architects, Bowker Sadler Partnership to act as our lead designer..

The design, the construction method and the programme all take account of the requirement for the existing school to remain operational throughout the works.

The site is fully segregated from the existing school being constructed on former tennis courts and demolished temporary classrooms.

The key to our design proposals for the scheme is the flexibility of our structural solution which allows for classroom walls between classrooms and corridors to be removed without the need for structural alterations allowing the school to create larger teaching spaces when required.

Modern ICT solutions are incorporated in the design. These include wireless and hard wire ICT systems for future proofing and interactive whiteboards in every classroom. An ICT suite features 30 workstations ideal for IT training.

The scheme provides 16 large pupil friendly classrooms including the 26 place nursery and 4 group teaching rooms. A Reception classroom provides open working space for the schools younger children and a separate soft play adventure playground is linked directly to this room giving the space for development and play.

An 'Enhanced Provision Unit' is provided to support up to 12 SEN – Special Education Needs children. The room is to be light, well ventilated with a sense of order.

There is a library, music room and Food technology room, unusual for a primary school, promoting a wide curriculum. There are 2 linked school halls which again benefit from removable flexible wall systems to allow a larger space to be created to deal with the variety of uses envisaged by the school.

The small hall features a substantial teaching aid with a discovered Roman well which can be viewed by the children through a glazed viewing panel in the hall floor.

The archaeological dig found evidence of a Roman road and a Roman industrial settlement – wells and furnaces including 700 artefacts, some of which will also be displayed in the school.

An interesting aspect of the project is the plan to preserve further Roman evidence for future archaeologists achieved by saving a section of the road under the building.

The boys and girls have separate changing rooms and showers linked directly to the schools new playfields which include an all weather football pitch.

Upon completion of the new school buildings, the existing primary school building is to be demolished. There will be a new access and egress point to the staff and visitors car park which incorporates a space for disabled users – the major benefit of which is to meet the local community's desire for a safer entrance and exit from the school.






Other Case Studies:
< Back to Education