• Housing Excellence Partnering Scheme of the Year 2012
  • LABC Built in Quality Awards Finalists 2012
  • Housing Excellence Regeneration Scheme of the Year 2011
  • CIOB Construction Manager of the Year Finalist 2012
  • ROSPA 2013 Silver Award Winner
  • CAESER Scores Cruden 92% for Developing Work Force Skills
  • Leaders in Diversity Accredited
  • Reducing our carbon footprint by 5% annually
  • Investor in People Accredited Silver Status Company
  • Winner 2012 Constructing Excellence Awards - Leadership & People Development
  • Health and Safety OHSAS 18001:2007 Accredited
  • Environmental ISO 14001:2004 Accredited
  • Quality Assurance ISO 9001:2008 Accredited
  • Safe Contractor Approved
  • Positive About Disabled People Accredited Organisation
  • 50m Group Turnover in 2013
  • CSCS Platinum Status - over 90% of our staff are registered
  • Supporting Apprenticeships and Training
  • 250 skilled and qualified construction professionals employed
  • Dedicated staff volunteering scheme - Escalate in the Community
  • Winner 2012 Salford Business Awards - Community Award
Thursday 21st February 2013

Tranmere Urban Village


Tranmere Urban Village PictureTranmere Urban Village PictureTranmere Urban Village Picture

A joint venture development to create a mixed-use urban village in the heart of Tranmere - a significant milestone in the overall regeneration of the area. A mixed-use, joint venture, regeneration development providing residential, public services and private commercial space.

Tranmere Urban Village is the culmination of a diverse partnership of Arena Housing Association, Wirral MBC and The Lairdside Partnership, supported by funding from each partner and including Single Regeneration Budget (SRB) and North West Regional Development Agency (NWRDA) contributions. Cruden Construction provided off balance sheet finance to undertake the role of development partner and to underwrite the retail elements of the scheme. Cruden Construction were responsible for progressing the design development from planning approval through to final completion of project. This involved appointing the relevant design consultants, liaising with local authorities and The Lairdside Partnership.

Throughout the process, care was taken to ensure all relevant organisations were consulted and able to contribute to the design solution proposed. Local businesses were involved and indeed some re-located within the completed development, which also housed some local authority services. Underpinning the scheme were a number of legal agreements including the overarching development agreement, four underlease agreements, grant agreements and the lease agreements with the local authority and the retail unit tenants. The project developed three adjacent brownfield sites off Old Chester Road and St Paul's Road in Rock Ferry, Tranmere and was completed in four phases over a period of sixty three weeks.

Several local firms were employed on the scheme and four young people were recruited as part of the community benefit programme The main elements of the scheme comprised single, two and three buildings with flats at the upper levels. The scheme created a new Library, a One Stop Shop, a local housing office, fourteen retail units, twelve flats for rent, a community hall and some public open space.

Construction comprised electric and water service diversions, ground vibro-compaction, reinforced concrete strip and pad foundations, part steel frame and part load bearing construction, with facing brick and block elevations incorporating feature bands of 'Forticrete' blocks and rendered panels. Bison pre-cast concrete floors, pre-cast concrete stairs and traditional timber trussed roofs were dressed in Marley black concrete interlocking roof tiles.

Windows to the flats and offices are 'Whittaker' double glazed hardwood windows with grey powder coated aluminium plate glass shop front windows to the public buildings and retail units protected by security shutters. Internal fit-out comprised plaster and paint finished block walls, suspended ceilings, ceramic floor tiles to toilets and vinyl and carpet floor coverings to other areas.

The public buildings were fitted with data cabling perimeter trunking and received heating from a communal plant-room whilst the flats benefited from individual Economy 7 electric storage heating. Each flat featured fitted kitchens and bathrooms, veneered internal doors, television and telephone sockets.

An eight person passenger lift was installed in the three storey offices. Landscaping is predominantly hard with car park areas, footpaths and pedestrian areas displaying local street art and sculptures. Some soft landscaping including a community garden completed the scheme. Tranmere Urban Village is a significant milestone in the overall regeneration of Tranmere.






Other Case Studies:
< Back to Regeneration / Development